Studii si Comunicari” revista stiintifica a Complexului Muzeal de Stiintele Naturii “Ion Borcea” isi face aparitia în anul 1968 la initiativa inimosilor muzeografi dr. Iulian Antonescu, istoric si dr. Constantin Sova, naturalist, alaturi de un colectiv entuziast de tineri muzeografi, aflati la început de cariera, dintre care amintim: dr. Neculai Barabas, dr. Catalin Rang, dr. Victoria Barabas, dr. Gheorghe Sava, Constantin Nechita si mai tarziu dr. Aristita Goaga (Dima) şi Valeria Pavel. De-a lungul timpului volumul a fost tiparit prin grija directorilor institutiei dr. Constantin Sova, dr. Neculai Barabas si dr. Gabriela Gurau.


In perioada 1968-1980 volumul are aparitie anuala şi bianuala, fiind impartit in doua sectiuni, Biologie vegetala si Biologie animala. Volumul cuprinde lucrari prezentate in cadrul unor reuniuni stiintifice organizate de catre institutia muzeala, precum: Habitat 76, Era omului, Stiinta si conditia umana, Ecologia si protectia ecosistemelor si mai tarziu Biologia si dezvoltarea durabila.


In prima parte a existentei sale, volumul a inclus lucrari publicate in limba romana, cu rezumate in limbile franceza si germana. Incepand cu numărul 21 (2006), lucrarile sunt publicate in limba engleza cu rezumat in limba romana.


Pentru o perioada de 13 ani, intre 1980 si 1993, volumul isi inceteaza aparitia ca urmare a perioadei grele de autofinantare prin care au trecut institutiile muzeale la acea vreme.

De la bun inceput volumul a acoperit o gama variata de teme din domeniul stiintelor naturii: geologie, paleontologie, botanica şi zoologie, alaturi de lucrari dedicate domeniului muzeologiei. Lucrarile au abordat, in general, studiul capitalului natural al României, si pe cel al Moldovei in particular.

De-a lungul timpului în “Studii si Comunicari” au publicat personalitati cunoscute ale biologiei romanesti, precum acad. Constantin Motas, acad. Mihai Bacescu, acad. Constantin Toma, prof. dr. Corneliu Zolyneak, prof. dr. Traian Stefureac, prof. dr. Sergiu Carausu, prof. dr. Dumitru Mititelu, prof. dr. Sergiu Haimovici, dr. I. E. Fuhn, etc.

„Studii si Comunicari” se regaseste in bibliotecile de specialitate din muzee, institute de cercetare si universitati din peste 45 de tari ale lumii, institutii cu care muzeul a realizat schimb de carte de-a lungul timpului.